Określenie „sałata głowiasta”

Określenie „sałata głowiasta” obejmuje popularne u nas odmiany sałaty masłowej i mało jeszcze znane, bardzo wartościowe odmiany sałaty kruchej, tworzące duże główki z kruchych liści (rys. 71). Te ostatnie długo utrzymująsię po zbiorze w stanie świeżym, dają wysokie plony i możną je uprawiać w lecie. Do uprawy wczesnej w gruncie pod folią i w inspekcie nadają się odmiany sałaty masłowej : As 44, Meisterstück, Rako-wicka, Królowa Majowych odmiany nieco późniejsze: Cud Voorburgu i Nocho- wska odmiany jeszcze późniejsze: Bau- ceńska i Dippego natomiast odmiany sałaty kruchej: Climax, Vanguard i Golden State D. Do uprawy poplonowej nadają się średnio późne i późne odmiany sałaty kruchej oraz masłowa odmiana zimowa Nansena, która zimuje w gruncie.

Sałatę można uprawiać z siewu wprost na miejsce stałe i z rozsady. Do gruntu należy wysiewać, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy (tab. 3). W celu wyprodukowania rozsady nasiona wysiewamy w drugiej połowie marca do inspektu lub do skrzynki albo do doniczek o średnicy 5 cm, w których po wzejściu pozostawiamy tylko po 1 roślinie. Siewki w inspekcie pikujemy, gdy tylko pojawi się pierwszy liść. Rozsadę sadzimy do gruntu w pierwszej połowie kwietnia. Sałata doniczkowana daje najwcześniejszy plon.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>