Pędy wyrastające w kątach liści

Pędy wyrastające w kątach liści, tzw. pasierby, skracamy, gdy osiągną około 10 cm długości. Robimy to zwykle nad 1 -3 listkiem licząc od nasady. Pędy owocujące podczas kwitnienia ogławiamy, usuwając wierzchołek nad 6 liściem licząc od drugiego grona.

Pędy winorośli w miarę wzrostu przywiązujemy do drutu lub rusztowania. Pędy nie przywiązane łatwo ulegają wyłamaniu przez wiatr i porażane są przez choroby grzybowe.

W czerwcu w dalszym ciągu poprawiamy położenie pędów w koronie młodych drzew. Przywiązujemy pędy do pnia lub do drewnianych haczyków. Jeśli pędy odgięte klamerkami już zdrewniały to usuwamy je, aby nie hamować wzrostu przewodnika na grubość.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>