Category Porady

Kalafiory gruntowe

Kalafiory gruntowe nawozimy po- głównie saletrą (0,3 g/10 m2), gdy zaczną zawiązywać róże. Okres największego zapotrzebowania na wodę przypada u kalafiorów tuż przed i w czasie zawiązywania róż. Róże chronimy przed słońcem. W tym celu załamujemy lub zawiązujemy nad różami wewnętrzne Ijście.

Od końca maja siejemy kalafiory odmian wczesnych przeznaczonych do uprawy poplonowej, na zbiór od końca września i w ciągu października. Siejemy do inspektu albo do skrzynki, młode siewki pikujemy, doniczkujemy i pielęgnujemy rozsadę tak, jak z siewów wcześniejszych. Można także siać rzadko na rozsadniku i siewek nie pikować.

Czytaj Dalej

Rdza szparaga

Rdza szparaga. Objawia się występowaniem na łodygach i liściach żółtych, później pomarańczowych plam. Części zielone żółkną i zamierają.

Zapobieganie – uprawiać odmiany odporne na rdzę, w jesieni ścinać łęty i palić, po zakończeniu zbioru co 14 dni opryskiwać rośliny środkami grzybobójczymi, np. Cynkotoxem (0,3%).

Czytaj Dalej

Papryka i oberżyna

Już w pierwszej dekadzie maja możemy sadzić pomidory pod tunelami folio- , wymi. Dla uzyskania dużego wczesnego plonu owoców zagęszczamy rośliny sadząc je w rozstawie: odmiany niskie 40- 50×30-35 cm, a odmiany wysokie, które po usunięciu folii będą palikowane, 50- 60×35-40 cm. Pod folią prowadzimy pomidory zawsze na jeden pęd. W opróżnionych po rozsadach inspektach sadzimy pomidory 8-10 sztuk pod jedno okno, a przez odpowiednie cięcie nie dopuszczamy do ich zbytniego zagęsz-czenia się.

Czytaj Dalej

Rozmnażanie przez sadzonki

Jeśli zamierzamy rozmnażać winorośl przez odkłady zwykłe, to jedną łozę (pęd zeszłoroczny) przyginamy i umieszczamy w dołku głębokości 30-40 cm, przy-mocowujemy drewnianymi kołeczkami i przysypujemy ziemią. Koniec pędu przywiązujemy do pionowo wbitego pa-

Rozmnażanie przez sadzonki zdrewniałe (A, B), odkłady (C, D) i kopczyko- wanie (E) lika i przycinamy na 2-3 oczka. Do jesieni pęd w miejscu przysypanym ukorzeni się.

Czytaj Dalej

Zapobieganie

Zapobieganie – glebę uprawiać głęboko, obrywać i palić porażone liście. Septorioza selera. Na blaszkach i ogonkach liściowych występują drobne, szare plamki z ciemnymi punktami, liście stopniowo zamierają. Porażane są także selery naciowe.

Zwalczanie – zaprawiać nasiona, opryskiwać środkami grzybobójczymi rozpoczynając od lipca co 7-10 dni (nie opryskiwać selerów naciowych) stosować co najmniej 3-letnie zmianowanie.

Czytaj Dalej

ZAKŁADANIE PRYZMY KOMPOSTOWEJ

Komposty mogą być jednolite, tzn. powstawać z jednego materiału, np. z liści, aibo mogą to być komposty otrzymane z różnych materiałów organicznych, które po częściowym rozłożeniu stanowią cenny nawóz, a całkowicie rozłożone dajątżw’. ziemię kompostową. Im różnorodność kompostowanych materiałów jest większa, tym wartościowsze są otrzymane z nich nawóz i ziemia.

Czytaj Dalej

Rzepa

Rzepa. Uprawiamy ją w drugim albo w trzecim roku po oborniku stosując nawożenie mineralne w ilości: na 10 m2 0,15-0,2 kg saletrzaku, 0,15-0,3 kg su- perfosfatu i 0,20-0,25 kg soli potasowej 40-procentowej. Nie należy jej uprawiać po innych warzywach rzepowatych i kapustnych.

Do uprawianych u nas odmian należą: średnio wczesna Schneeball (Śnieżka) i średnio późna Goldball (Złota Kula).

Czytaj Dalej

Pędy wyrastające w kątach liści

Pędy wyrastające w kątach liści, tzw. pasierby, skracamy, gdy osiągną około 10 cm długości. Robimy to zwykle nad 1 -3 listkiem licząc od nasady. Pędy owocujące podczas kwitnienia ogławiamy, usuwając wierzchołek nad 6 liściem licząc od drugiego grona.

Pędy winorośli w miarę wzrostu przywiązujemy do drutu lub rusztowania. Pędy nie przywiązane łatwo ulegają wyłamaniu przez wiatr i porażane są przez choroby grzybowe.

Czytaj Dalej