Category Porady

Szczypiorek

Szczypiorek. W maju sadzimy do gruntu rozsadę szczypiorku przygotowaną w inspekcie. Szczypiorek rozmnażany w poprzednich miesiącach z nasion lub przez podział kępek, zasilamy saletrą amonową i usuwamy przerastający go perz.

Czosnek. W ciągu maja zasilamy czosnek saletrą amonową. Ściółkowanie czosnku, czyli wykładanie między- rzędzi długą słomą, zapobiega zaskorupianiu się gleby i utrzymuje równomierną jej wilgotność, co wpływa na wyrastanie większych główek, a tym samym zwiększa plon. Ściółkujemy od maja do lipca.

Czytaj Dalej

Jarmuż uprawiamy z rozsady

Jarmuż uprawiamy z rozsady, nasiona wysiewamy na rozsadniku od początku maja do końca czerwca. Im późniejszy siew, tym uzyskiwany plon jest niższy.

Brokuł. Rozsadę brokułów z siewów marcowego i kwietniowego, nie posadzoną na miejsce stałe w kwietniu, należy posadzić w maju, nie dopuszczając do jej „przerośnięcia”. Brokuły możemy siać jeszcze do końca maja na rozsadniku. Rośliny wysiewane w tym terminie zbieramy w jesieni.

Czytaj Dalej

Silniejsze rośliny zakwitną nawet w pierwszym roku uprawy

Siew bylin. Z bylin wysiewa się na rozsadniku aster alpejski, dzwonek karpacki, rudbekię, orlik, łubin, żagwin, gęsiówkę, słoneczniczek, jastrun. Smagliczkę skalną, łyszczec i łubin można siać wprost na miejsce stałe.

Dzielenie i przesadzanie bylin. Dzielenie jest jednym ze sposobów rozmnażania bylin, a ponadto zabiegiem towarzyszącym przesadzaniu tych roślin. Do dzielenia w celu rozmnażania nadają się umieszcza się między krzewami w ilości 60 kg na 10 m2 (pełna taczka) i przekopuje płytko, aby nawóz był lekko przykryty ziemią. W razie braku obornika można stosować kompost uzupełniony nawo-zami sztucznymi. Daje się 2,5 dag/m2 saletry amonowej i taką samą ilość siar-czanu potasowego. Nie należy stosować soli potasowej, ponieważ róże są bardzo wrażliwe na szkodliwe działanie chloru. Zamiast wymienionych nawozów można stosować mieszanki wieloskładnikowe.

Czytaj Dalej

Najczęściej spotykana forma bezskrzydła mszycy

W odróżnieniu od zmieników mszyce są bardzo mało ruchliwe. Żerują w licznych koloniach na młodych liściach i pędach powodując deformacje i zahamowanie wzrostu roślin. Wydalają płynne, lepkie odchody zwane spadzią lub rosą miodową. Poszczególne gatunki

Najczęściej spotykana forma bezskrzydła mszycy mszyc niewiele się różnią między sobą. Wszystkie są małe, zaledwie parę milimetrów długości, owalne lub baryłko- wate, o nogach delikatnych i długich (rys. 139). Na końcu odwłoka występują u mszyc dwie rureczki. Mszyce atakują róże, astry, chabry, słoneczniki, złocienie, dalie, dzwonki, maki, nasturcje, lilie, petunie, tulipany, kosaćce, mieczyki, astry chińskie, kocanki, niezapominajki, lewkonie, maciejkę, goździki, malwy, szałwię, tytoń, wyżlin i groszek pachnący. Są.szkodliwe ze względu na bezpośrednie uszkodzenia i możliwość przenoszenia chorób wirusowych, groźnych dla większości roślin. Mszyce zwalcza się preparatem Pirimor.

Czytaj Dalej

Do gruntu siejemy nasiona ogórków

Do gruntu siejemy nasiona ogórków najwcześniej między 8 a 15 maja, aby wzeszły, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Nasiona zaprawione Ne- xionem wysiewamy do gleby już ogrzanej i niezbyt wilgotnej, aby uchronić je przed gniciem. Na glebach wilgotnych można je siać na redlinach. Rzędy wyznaczamy w odległości 0,8-1,2 m, przy uprawie pod folią – 0,6 m, a po wzejściu roślin siewki przerywamy w rzędzie na odległość 10-15 cm. Plonowanie ogórków wysiewanych wprost do gruntu można przyspieszyć: 1) siejąc je wcześniej, tj. w pierwszych dniach maja i powtarzając ich siew w razie wymarznięcia w normalnym terminie 2) siejąc ogórki w głębsze rowki, co chroni młode rośliny przed wiatrami, i nakrywając rowki folią, w tym wypadku zamiast obsypywania roślin zasypujemy stopniowo rowki 3) mocząc nasiona przed siewem przez 24 godziny w letniej wodzie (tzw. roszczenie nasion), a następnie układając je w wilgotnym piasku lub torfie i siejąc je pojedynczo, gdy kiełki mają 0,5 cm długości i utrzymując po wysianiu stałą wilgotność gleby 4) wypełniając bruzdy wzdłuż rzędów ogórków zagrzanym obornikiem przykrytym ziemią, do której sieje się nasiona 5) sadząc na miejsce stałe po 15 maja przygotowaną rozsadę.

Czytaj Dalej

Warzywa strączkowe

Groch. Jeżeli nie wysialiśmy grochu w marcu, należy to zrobić jak najwcześniej w kwietniu. Gdy rośliny odmian średnio wysokich i wysokich osiągną 10-12 cm, wówczas obsypujemy je i równocześnie dajemy im podpórki. Przy uprawie odmian średnio wysokich wbijamy gałązki chrustu między dwa rzędy roślin co 25-30 cm, natomiast każdy rząd odmian wysokich powinien być podparty oddzielnie. Drugi raz obsypujemy groch, gdy ma około 20 cm wysokości.

Czytaj Dalej

Zwalczanie chorób i szkodników młodych roślin kapustnych

Zwalczanie chorób i szkodników młodych roślin kapustnych. Najgroźniejszą chorobą młodych roślin kapustnych jest zgorzel siewek. Choroba ta występuje na łodygach siewek kapustnych, na których pojawiają się najpierw szklistożółte plamy, następnie cała łodyga czernieje, robi się nitkowata, zasycha i roślina ginie. Występowaniu jej sprzyja zbyt zagęszczony siew, nadmierna wilgotność, zbyt wysoka temperatura i zakażona ziemia.

Czytaj Dalej

Odmiany pomidora

Odmiany pomidora różnią się pokrojem rośliny – niskie i wysokie, kształtem i zabarwieniem owoców – kuliste, spłaszczone, wydłużone, gładkie, karbowane, czerwone, żółte oraz długością okre-

Pomidor odmiany Sława Nadrenii su wegetacji. Zaleca się uprawę następujących odmian karłowych: Tempo, Jasta (rys. 102), Unita, Skibicki Wczesny, Venture, New Yorker oraz z żółtoowoco- wych Morden a z odmian wysokich – Najwcześniejszy, Krakowski Wczesny, Open Air, Sława Nadrenii (rys. 103), Sukces Mor, Szkarłatna Kula i inne. Dla ogrodów działkowych i przydomowych zalecane są raczej odmiany wysokie, które zaczynają wprawdzie nieco później plonować, ale mają dłuższy okres owocowania i dają wyższy plon z jednostki powierzchni.

Czytaj Dalej

Buraki wysiane w kwietniu

Buraki wysiane w kwietniu musimy przerwać, pozostawiając rośliny co 2 cm w rzędzie. Uzyskane wskutek przerwania rośliny można posadzić w pustych miejscach. Po 2-3tygodniach przerywamy buraki już systematycznie, przeznaczając większe do spożycia. W drugiej połowie kwietnia nawozimy buraki pogłównie saletrą amonową albo mieszanką nawozową w ilościach jak do nawożenia marchwi.

Czytaj Dalej