Sałata rzymska

Sałata rzymska. Tworzy główki lub rozety (zależy to od odmiany) złożone z liści kruchych, jednak nie tak delikatnych, jak u sałaty głowiastej (rys. 72,73). Uprawiana jest zwykle na zbiór letni, gdyż rośnie dobrze przy długim dniu. Wymaga gleby żyznej, raczej wilgotnej i nasłonecznionego stanowiska. Uprawiamy ją z rozsady przygotowanej tak samo, jak rozsada sałaty głowiastej. Nasiona wysiewa się w marcu w inspekcie lub na rozsadniku. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni.

W Polsce uprawia się odmiany: Paryska Zielona, Paryska Żółta i Trianon. Sałata liściowa (rozetowa). Tworzy tuż nad ziemią duże rozety złożone z mniej lub bardziej falistych, a nawet kędzierzawych i na brzegach głębiej lub płycej wycinanych liści. Plonuje bardzo wcześnie. Jej wymagania klimatyczne, glebowe i pokarmowe, jak również sposób uprawy nie różnią się od wymagań sałaty rzymskiej.

Do uprawy zaleca się odmiany Kędzierzawa Żółta i Amerykańska Brązowa. Sałata szparagowa (głąbiki krakowskie). Przy ziemi tworzy się rozeta wąskich liści, a następnie wybijają szybko pędy kwiatostanowe. Dolna część tych pędów jest gruba, nierozgałęziona, mięsista i soczysta. Stanowi część jadalną, tak samo jak liście.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>