Por można siać jak najwcześniej na wiosnę wprost do gruntu, przeważnie uprawia się go jednak, zwłaszcza odmiany późne, z rozsady. Na rozsadę siejemy pory do inspektu w połowie marca, rzadko, aby uniknąć pikowania.
Szczypiorek. Szczypiorek jest wytrzymały na niskie temperatury i może u nas zimować w gruncie, nawet bez przykrycia. Udaje się na każdej glebie bogatej w próchnicę i składniki pokarmowe, znosi stanowisko zacienione. Jest zielną rośliną trwałą. Można go rozmnażać z nasion, jak też przez podział starszych roślin (kępek). Nasiona siejemy w marcu do inspektu, w którym utrzymujemy temperaturę około 10°C. Starsze kępki w celu rozmnożenia dzielimy w marcu, kwietniu i zaraz sadzimy do gruntu. Przed sadzeniem szczypiorku należy glebę bardzo starannie oczyścić z chwastów trwałych, zwłaszcza z perzu, i nawieźć obornikiem lub kompostem w ilości 20-30 kg na 10 m2 oraz dać nawozy mineralne w ilości 1,5 kg sale- trzaku, 0,3-0,4 kg superfosfatu i 0,3-0,4 kg soli potasowej 40-procentowej.
Leave a reply