Szpinak nowozelandzki

Szpinak nowozelandzki (trętwian). Przygotowaną rozsadę sadzimy na miejsce stałe w połowie miesiąca. Roślina ta udaje się na każdej glebie dostatecznie wilgotnej i zasobnej w składniki pokarmowe. Nie jest wrażliwa na przedplon. Uprawiamy go w pierwszym roku po oborniku, nawozimy tak, jak szpinak. Rozsadę sadzimy w rozstawie 50- 60×40-50 cm, a ponieważ z początku rośnie wolno, uprawiamy w międzyrzę- dziach warzywa śródplonowe. W ciepłe i wilgotne lata trętwian daje wysokie plony liści.

Pietruszka naciowa i seler naciowy. Zbyt gęste wschody pietruszki naciowej, nie przerwane w kwietniu, należy przerzedzić jak najprędzej, po czym nawieźć rośliny pogłównie saletrą amonową.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>