UPRAWA WARZYW N Warzywa kapustne

Kapusty głowiaste. Kapusty białą, czerwoną i włoską odmian wczesnych nawadniamy i odchwaszczamy według podanych wskazówek oraz nawozimy je pogłównie saletrą (0,3 g na 10 m2). Nawóz rozsypujemy ręcznie, najlepiej wokół roślin, przy czym nie należy go sypać na liście, gdyż może je uszkodzić, zwłaszcza gdy są wilgotne. Nawożenie można połączyć z nawadnianiem, rozpuszczając nawóz w wodzie przeznaczonej do podlewania.

Okres największego zapotrzebowania na wodę przypada u kapust wczesnych od połowy maja.do połowy czerwca i w tym czasie należy je systematycznie podlewać.

Kapusty głowiaste odmian średnio późnych i późnych, jak kapusta biała Kamienna Głowa, Langendijker Dauer, Amager, Zimowa z Mor, kapusta czerwona Langendijker Dauer, kapusta włoska Langendijker Dauer, możemy jeszcze wysiewać na rozsadniku w pierwszych dniach miesiąca.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>