Warzywa cebulowe

Cebula. Cebulą, która nie została przerwana w kwietniu, należy przerwać w pierwszych dniach maja i to tylko w tych miejscach, w których jest zagęszczona. Później przerywamy stopniowo, wyrywając zawsze większe rośliny do spożycia, aż odległości między roślinami w rzędzie będą wynosiły 5-6 cm (przy odległości między rzędami 30 cm – nawet 2,5-3 cm). Roślinami z pierwszego przerwania obsadzamy miejsca, w których cebula wzeszła za rzadko. Dostateczna wilgotność gleby w początkowym okresie wzrostu zapewni wysoki plon.

Rozsadę cebuli przygotowaną w inspekcie sadzimy do gruntu najpóźniej na początku maja. Jeżeli cebula uprawiana z dymki słabo rośnie, nawozimy ją pogłównie saletrą amonową, tak jak cebulę sianą wprost do gruntu. Jeżeli dymka została „wysadzona” z ziemi, należy ją z powrotem wcisnąć. Wyrastające pędy kwiatostanowe trzeba wyłamywać, ‚t jednak taka cebula jest już gorszej jakości i należy ją szybko zużyć. Cebulę z dymki można już w drugiej połowie maja zbierać do konsumpcji razem ze szczyp iorem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>