Warzywa cebulowe

Cebula. Cebula, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu, jest wrażliwa na niedobór wody, natomiast duża wilgotność gleby i częste opady w późniejszym okresie wegetacji opóźniają jej dojrzewanie. Wymaga gleby żyznej, w wysokiej kulturze, o dużej zawartości próchnicy. Na takiej glebie można ją uprawiać w drugim roku po oborniku, dając na 10 m2: 0,4-0,6 kg saletrzaku albo 0,3-0,5 kg saletry amonowej, 0,4-0,6 kg superfos- fatu i 0,3-0,4 kg soli potasowej 40-pro- centowej (terminy nawożenia jak w uprawie marchwi). Na glebach lżejszych i mniej żyznych należy cebulę uprawiać w pierwszym roku po oborniku, danym w jesieni, zmniejszając odpowiednio dawki nawozów mineralnych.

U nas uprawiane są odmiany średnio wczesne: Żytawska, Dako i Rawska, a ze średnio późnych i późnych: Wolska, Czerniakowska i Sochaczewska.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>