Warzywa dyniowate

Ogórek. Jest io roślina o dużych wymaganiach cieplnych, nawet krótkotrwałe chłody powodują zahamowanie jej procesów życiowych. Dlatego w regionach o ostrzejszym klimacie należy ogórki uprawiać w miejscach osłoniętych od wiatrów i o wystawie południowej. Ogórek wymaga dużo wody w glebie i wysokiej wilgotności powietrza. W razie suszy tworzy się mniej kwiatów żeńskich, z których powstają owoce, zawiązki opadają i owoce gorzknieją. Dla ogórków najlepsze są gleby niezbyt lekkie, ciepłe, przepuszczalne, o dużej zawartości próchnicy i bogate w składniki pokarmowe. Rosną dobrze po wszystkich warzywach z wyjątkiem warzyw dyniowatych. Dobrym przedplonem dla nich jest szpinak wysiewany w jesieni, można je także uprawiać współrzędnie z warzywami, które zejdą z pola nim ogórki zdążą się rozrosnąć.

Ogórki uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Przed siewem, tzn. w maju glebę nawozimy dodatkowo dając 0,25 kg siarczanu amonowego, 0,4-0,5 kg superfosfatu i 0,3-0,4 kg soli potasowej 40-procentowej na 10 m2, a w czasie wegetacji dodatkowo dokarmiamy ogórki 2-3-krotnie saletrą amonową.

Odmiany ogórków gruntowych dzielimy na trzy grupy: 1) ogórki nadające się do kwaszenia i na konserwy: Monastyr- ski i nowe odmiany heterozyjne plenne i szybko wchodzące w okres plonowania Polan Fr, Smok F-, i Forum F^ 2) ogórki sałatowe i do kwaszenia: Delikates, Deii- cius, Frykas, Wisconsin ZMR-18 3) ogórki korniszonowe, np. Mikor.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>