Warzywa rzadkie

Karczoch i kard. Rozsadę w inspekcie nawozimy pogłównie saletrą amonową. Noże do zbioru szparagów i – jeżeli szybko rośnie – przesadzamy ją do doniczek o średnicy 12-15 cm doniczki ustawiamy.tak, aby rośliny się wzajemnie nie zacieniały. Sadzonki karczochów, otrzymane z podziału starszych roślin i posadzone w inspekcie, jeżeli są już dobrze ukorzenione, rozsadzamy w rozstawie 20×20 cm i dokarmiamy saletrą amonową (temperatura w inspekcie powinna wynosić 12-15°C). Z chwilą, gdy rośliny dorosną do okien skrzynie podwyższamy ramą nadstaw- kową, tak aby liście nie dotykały do szkła.

Zatrwian japoński. Częścią jadalną zatrwianu są długie, podziemne kłącza, tworzące jakby sznury małych, okrągłych bulw o bardzo przyjemnym smaku. Zatrwian wytrzymuje u nas zimy w gruncie i może być zbierany do mrozów, a następnie wiosną, gdy tylko ziemia odmarznie. Bulwy po zbiorze szybko więdną i brunatnieją. Jest to roślina amatorska, o dużej wartości odżywczej.

Z bulwek pozostałych w glebie w roku następnym powstają nowe rośliny, jednak już po paru latach plony silnie spadają i wtedy rośliny trzeba przenieść na nowe miejsce. Zatrwian wymaga dużo ciepła i wody, gleb raczej cięższych, lecz dobrze nagrzewających się, jakkolwiek na glebach lekkich dobrze nawożonych daje również dobre plony. Rozmnażamy go z małych bulwek, które sadzimy, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy, w rzędach odległych o 40 cm, co 30 cm w rzędzie i na głębokość 10 cm po posadzeniu obficie podlewamy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>