Warzywa rzepowate

Rzodkiewka. Rzodkiewka ma najkrótszy okres wegetacji ze wszystkich warzyw i dlatego uprawia się ją wyłącznie jako przedplon, poplon lub śródplon. Najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej (12-14°C), w wyższych temperaturach, zwłaszcza jeżeli towarzyszy im susza, zgrubienia parcieją. Wymaga pełnego naświetlenia, w zacienieniu „wyciąga się” i nie tworzy zgrubień. W okresie letnim, gdy dzień jest długi, bardzo szybko wybija w pędy kwiatostanowe. W warunkach niedoboru wody zgrubienia parcieją, a po silnym podlaniu masowo pękają. Gleba pod uprawę rzodkiewki musi być żyzna, o dużej zawartości próchnicy i bardzo zasobna w przyswajalne składniki pokarmowe. Uprawia się ją łatwo w drugim roku po oborniku, gdyż uprawiana w pierwszym roku nie daje dobrych plonów. W uprawie jednorodnej stosuje się następujące nawożenie: na 10 m2 po 0,2-0,3 kg saletrzaku, superfosfatu i soli potasowej 40-procen- towej.

Odmiany rzodkiewki różnią się kształtem i zabarwieniem zgrubienia oraz długością okresu wegetacji. Do odmian zgrubieniu kulistym należą: Saxa, Szkarłatna z Białym Końcem, Krakowianka, Cherry Bell, Wurzburska, Tetra

– 1 Iłówiecka, a o korzeniu wydłużonym – Sopel Lodu, mająca stosunkowo długi okres wegetacji. Rzodkiewkę należy siać jak najwcześ- niej, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy. Nie należy jej siać za głęboko, gdyż powoduje to zniekształcenie się zgrubień. Zbyt gęste wschody należy przerwać za gęsto rosnąca nie wytwarza normalnych zgrubień.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>