Warzywa wieloletnie

Szparag. Gdy tylko nasiona szybko kiełkujące wyznaczyły rzędy na fozsad- niku, należy spulchnić międzyrzędzia i odchwaścić. Szparagi jeszcze nie plonujące (pierwszy i drugi rok uprawy) zaraz po wybiciu pędów nawozimy pogłównie saletrą amonową w ilości 0,3 kg na 10 m2.

Wały usypane na rzędach szparagów już plonujących należy starannie wyrównać i ich powierzchnię lekko przyklepać deszczółką z uchwytem, co pozwoli na dostrzeganie pęknięć w miejscach, w których pod powierzchnią wyrastają wypustki. Szerokość wałów u podstawy powinna wynosić w pierwszych latach 40 cm, a w późniejszych 50-60 cm. Należy też zaopatrzyć się w nóż do wycinania wypustek, długości 30-40 cm, z prosto ściętym, zaostrzo- nym końcem i tępymi bokami. Jeżeli wiosna jest wczesna, zbiór szparagów można rozpocząć już w pierwszej dekadzie kwietnia. Przez ostrożne odgarnięcie ziemi w miejscu pęknięcia, należy odsłonić wypustkę na całej jej długości, po czym wyciąć ją nożem (rys. 105) u nasady, uważając, aby nie skaleczyć karpy i wyrastających obok młodych pędów. Wypustki można także wyłamywać ręcznie przy samej nasadzie. Po wycięciu wypustki ziemię nagarniamy z powrotem i wał w tym miejscu przyklepujemy. Podczas ciepłej pogody wypustki rosną bardzo szybko, a jeśli wybiją ponad ziemię zabarwiają się natychmiast na fioletowo lub różowo, a główki „rozsypują się”, co obniża ich jakość. Dlatego zbiory należy przeprowadzać codziennie rano i po południu, a gdy pogoda jest upalna nawet trzy razy dziennie, przy czym należy wycinać wszystkie wypustki, gdyż pobudza to rośliny do liczniejszego ich wytwarzania. Zebrane wypustki, do chwili ich użycia, umieszczamy w chłodnym i ciemnym miejscu, przykryte wilgotnym piaskiem, aby nie więdły i nie zabarwiały się na świetle. Podczas zbiorów należy szparagi odchwaszczać.

Rabarbar. Jeśli nie został posadzony w marcu, należy posadzić go teraz jak najwcześniej. Rabarbar posadzony w jesieni, a także już plonujący, nawozimy saletrą amonową w ilości 0,2-0,3 kg na 10 m2 i dokładnie odchwaszczamy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>